Alles wat je moet weten over de recente WOZ-beschikking
Het is weer die tijd van het jaar - de tijd waarin veel huiseigenaren de WOZ-beschikking in de bus krijgen. Leg deze brief niet zomaar aan de kant! Wat betekent deze beschikking eigenlijk en waarom is het belangrijk? Laten we eens kijken naar wat de WOZ-beschikking inhoudt en waarom het van belang is voor jou als huiseigenaar.
Vergeet in je bezwaarschrift ook niet aan te geven dat je bij afwijzing graag gehoord wil worden. Hier heb je namelijk recht op. Daarnaast heb je recht op proceskostenvergoeding. Je zult dit wel moeten benoemen in je bezwaarschrift.
Heb je nog vragen over de WOZ-beschikking of heb je hulp nodig bij het indienen van bezwaar? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Wat is de WOZ-beschikking?
WOZ staat voor waardering onroerende zaken en komt van de Wet WOZ: de Wet waardering onroerende zaken. De WOZ-beschikking is een jaarlijks document dat door de gemeente wordt verstrekt en de geschatte waarde van jouw woning aangeeft op een specifieke peildatum (1 januari van het voorgaande jaar). Op de WOZ-beschikking die je onlangs hebt ontvangen (of gaat ontvangen) staat een waardepeildatum van 1 januari 2023. Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente en vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting.Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?
De WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van een taxatie. De kans is echter groot dat er bij jou thuis helemaal geen taxateur langskomt. Er worden een aantal woningen geselecteerd in jouw straat of buurt die representatief zijn voor het type huis dat daar staat. Dit wordt gedaan door een steekproef óf er worden woningen geselecteerd die rond de waardepeildatum verkocht zijn. Om tot de WOZ-waarde van elke afzonderlijke woning te komen wordt een rekenmodel gebruikt. Verschillen in oppervlakte wegen mee in de waardebepaling.Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?
De WOZ-waarde van jouw woning heeft invloed op verschillende aspecten van jouw financiën en vastgoedzaken. Ten eerste kan het de hoogte van de gemeentelijke belastingen beïnvloeden. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je mogelijk moet betalen. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt als referentie bij het vaststellen van huurprijzen, het verkrijgen van een hypotheek en bij het bepalen van de erfbelasting.Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking
Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde van jouw woning. In dat geval is het mogelijk om bezwaar te maken bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw woning recentelijk is verbouwd, beschadigd is geraakt of als er andere relevante factoren zijn die van invloed zijn op de waarde. Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, volg dan de stappen die op de brief die je hebt gekregen staan. Vraag het taxatierapport op bij de gemeente of de belastingsamenwerking (dit kan in veel gevallen digitaal). Hierin staat de onderbouwing van de WOZ-waarde van jouw woning. Deze kun je gebruiken voor je tegenargumenten. Het is belangrijk dat je zorgt voor een duidelijke onderbouwing. Geef aan waarom je het niet eens bent.Vergeet in je bezwaarschrift ook niet aan te geven dat je bij afwijzing graag gehoord wil worden. Hier heb je namelijk recht op. Daarnaast heb je recht op proceskostenvergoeding. Je zult dit wel moeten benoemen in je bezwaarschrift.
Tot slot
De WOZ-beschikking is een belangrijk document voor huiseigenaren, omdat het de basis vormt voor verschillende belastingen en heffingen. Het is daarom belangrijk om deze beschikking goed te controleren en indien nodig actie te ondernemen. Als je twijfelt over de vastgestelde waarde van jouw woning, aarzel dan niet om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. Zo zorg je ervoor dat de WOZ-waarde van jouw woning nauwkeurig wordt vastgesteld en dat je niet te veel betaalt aan belastingen en heffingen.Heb je nog vragen over de WOZ-beschikking of heb je hulp nodig bij het indienen van bezwaar? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!